Mit jelent a szerviz kihasználtság?

Az autószerviz kihasználtsága

Azt már tudjuk, hogy a szerviz valójában a munkaidejét értékesíti. Az alkatrészek és a rajtuk realizált árrés csak a munkaidő eladásának a kellemes következménye.

A kihasználtság nem más, mint a szervizben munkával töltött órák és a rendelkezésre álló órák számának az arányát jelenti.

Pontosan mit jelent ez?

Képzeljünk egy 4 állásos szervizt, 4 autószerelővel, akiknek a munkaideje napi 8 óra.

Vagyis a szerviz napi elméleti kapacitása: 4 szerelő x 8 óra, vagyis 32 óra naponta. Ez annyit jelent, hogy naponta 32 órányi munkához kell előjegyezni ügyfeleket!

Mi is a kihasználtság?

Két módszerrel is lehet számolni:

  1. Lehet egy adott szerelő az adott időszakban végzett munkával töltött ideje, osztva a kapacitásával
  2. Lehet az adott szerelő által végzett és kiszámlázott munka ideje, osztva a kapacitással.

Nyilván látszik, hogy ez a két szám eltér egymástól. Az is kézenfekvő, ha ez a két szám nem azonos, így jogos kérdés, hogy akkor hol lehet magasabb nyereség?

Vagyis, ha több pénzt szeretnénk keresni, akkor a kiszámlázott órák alapján mérjük a kihasználtságot. A fenti példa alapján a 4 szerelő, netto 10.000 Ft-os óradíjjal számolva, naponta 32 óra x 10.000 Ft, azaz 320.000 Ft munkadíj bevételt termel 100%-os kihasználtság mellett. Ez havonta 20 munkanappal számolva 6.400.000 Ft árbevétel csak a munkadíjból!

Javasoljuk, számolja ki hogyan áll ezen a területen.

Ha jelenleg nem tudja egyszerűen kiszámolni a műhely kihasználtságát, jelentkezzen, közösen biztos meg tudjuk oldani ezt a gondot is!